Неотложна медицинска помощ

 

      Неотложна медицинска помощ.

 

Алергии  . Анафилактичен  шок. Комплект за първа помощ

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Тази реакция е придобита, предвидима и краткотрайна.

Причинители на алергия;

Акари в домашен прах.

Полени – житни, дървесни, тревисти.

Ужилвания от насекоми – пчела, оса.

Продукти от животински произход ,животински косми и слюнкапух и пера.

Лекарства – пеницилинсулфонамидиантибиотици, местни обезболяващи.

Битова химия и козметика.

Храни: краве,млякобелтъка на яйцатарибаплодовезеленчуци и ядки; оцветителиконсерванти и аромати.

Полени                                                                                   Акари

 

Симптоми

Обичайните симптоми често нямат нищо общо с алергията. Кихането, течащият или запушен нос, сърбежи на очите и кожата са най-често срещаните алергични симптоми.

Кихане

Кихането е начин организмът да се освободи от прах и други дразнители, като ги изхвърли с нормалните секрети. При наличие на алергия кихането продължава често с дни без причина, като невинаги се отделя секрет.

Течащ нос

При наличие на алергия секретът е бистър и воднист за разлика от този при настинка, който е гъст и жълтеникав.

Запушен нос

При алергия носът се запушва вследствие набъбването на лигавицата.

Сърбеж на кожата

Алергията може да причини кожни обриви, като например уртикария и екзема. Те са най-често срещаните кожни проблеми.

Сърбеж на очите

При алергия няма външна причина за често търкане на очите и нищо не облекчава сърбежа дълго време. Клепачитеса подути и зачервени.

Видове реакции на свръхчувствителност към различни вещества:

-Контактен дерматит

-Клергичен контактен дерматит

– Алергичен ринит;

-Бронхиална астма;

– Анафилактичен шок. Оток на Квинке

Едемът на Квинке (Oedema Quincke) представлява внезапно настъпващ ограничен оток на кожата, лигавиците и подкожната мастна тъкан, най-често в областта на лицето, носоглътката и гениталиите.

Етиопатогенеза: Причини за възникването на едема на Квинке могат да бъдат:

-Реакции на свръхчувствителност – в тези случаи едемът на Квинке е клинична проява на алергична реакция от бърз тип (анафилаксия). Провокира се от ужилване от насекоми, храни, лекарствени средства (пеницилинови антибиотици, цитостатици, антиаритмични средства, АСЕ-инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства и др.)

-Физични фактори – вибрации, студ

-Автоимунни заболявания

-Инфекции

-Неспецифични фактори (травми, стрес) – в тези случаи едемът на Квинке се обозначава като неспецифичен.

 

Помощ при реакции на свръхчувствителност

Контактен дерматит

Симптоми: изтръпване, парене, зачервяване, пукнатини, везикули; сърбежът почти отсъства, съответства на размера и формата на алергена).

Действия: Незабавно спрете контакта с предполагаемата козметика, почистете кожата с вода, подсушете с лек допир на хартиена салфетка, нанесете ревитализиращ, успокояващ крем (например, възходящ: студен крем, кремове с декспантенол – бепантен). Избягвайте кортикостероидни мазила!!!

-Алергичен контактен дерматит

Симптоми: изтръпване, парене, зачервяване, пукнатини, везикули; сърбеж не отговаря на размера и формата на алергена).

Действия: Незабавно спрете контакта с предполагаемата козметика, почистете кожата с вода, подсушете с лек допир на хартиена салфетка, нанесете кортикостероиден мехлем (с хидрокортизон или бетаметазон или дексаметазон или преднизолон). Клиентът трябва да приема антихистамини .След това е желателно за него известно време да следва хипоалергенна диета.

– Алергичен ринит (сенна хрема)

Симптоми: Спрете ефекта на алергена, дайте на клиента –Otrivin, Sanarin, Naphthyzinum

-Бронхиална астма

Симптоми: задушаване, хриптене, кашлица, стягане в гърдите.

Действия: За облекчаване на бронхоспазъм се използват симпатикомиметични бронходилататори под формата на инхалатор (вентолин, салбутамол). В случай на тежки атаки се прилага разтвор на епинефрин 0,1% (адреналин) или 2,4% разтвор на аминофилин, който се прилага интравенозно в 5-10 ml, разреден в 10 ml изотоничен разтвор на натриев хлорид, или в 10 ml разтвор на глюкоза 10% или 40%.

Анафилаксията може да бъде причинена от всякакъв алерген, но най-често те са отрова от насекоми, определени храни или лекарства.

Какво е анафилактичен шок?

Анафилактичният шок е остра обща алергична реакция при човек, която възниква при повторно контактуване с алерген.

Влизането на алерген в организма води до освобождаване на вещества, отговорни за възпалителните реакции. Ето защо, дихателните пътища стеснени и хриптене настъпва в белите дробове, кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане намалява, кръвоносните съдове започват да изтекат кръвната плазма и се появява оток, сърцето започва да се повреди и помпата кръв по-лошо.

Как да разпознаем анафилактичния шок?

Симптомите се развиват много бързо. Човек започва да се чувства зле, той се вълнува, сърцето му се ускорява, сърбеж, зачервяване, подуване, кашлица, уртикария, затруднено дишане.

 С какво е опасен анафилактичен шок?

Анафилактичният шок е потенциално животозастрашаваща реакция. Анафилаксията може да се развие толкова бързо, че колапс, припадъци, безсъзнание или инсулт се развиват в рамките на 1-2 минути. Следователно, без спешна медицинска помощ, човек може да умре.

Трябва да се предприемат незабавно действия – когато се появят първите признаци на анафилаксия (хипотония, нарушено съзнание, дихателна недостатъчност, съдови реакции на кожата, загуба на съзнание, гърчове, оток на лигавицата).

Действията трябва да са насочени главно към спиране на по-нататъшното навлизане на алергена в тялото или намаляване на неговата абсорбция (ако лекарството вече е прилагано).

 

Пациента се  поставя в хоризонтално положение по гърб, главата е леко понижена и краката са повдигнати – за да се засили кръвоснабдяването на мозъка, долната челюст се избутва напред – за да се предотврати асфиксия, дължаща се на спад в езика или аспирация на повръщане. Те освобождават шията, гърдите и корема от притискане, осигуряват снабдяване с кислород. При отсъствие на спонтанно дишане е необходимо да се започне изкуствено дишане .

 

Много е важно да се помни, че ситуацията се развива за няколко минути и козметикът няма да може сам да извърши всички необходими действия.!!!

След спешна помощ пациентът трябва да бъде хоспитализиран, за да продължи наблюдението и лечението.

Задължителен комплект за първа помощ в козметичноят салон:

Адреналин: разтвор от 0,1% в ампули. Показания: алергични реакции от непосредствен тип -включително уртикария, ангиоедем, анафилактичен шок.

Пиполфен: капки и разтвор от 2,5% в ампули. Показания: алергични заболявания (включително уртикария, серумна болест, сенна хрема, алергичен ринит, алергичен конюнктивит, сърбеж);

Димедрол: 1% разтвор в ампули. Показания: уртикария, полиноза, вазомоторен ринит, сърбежна дерматоза, остър иридоциклит, алергичен конюнктивит, ангиоедем, капилярна токсикоза, серумна болест, алергични усложнения по време на лекарствена терапия, кръвопреливане и кръвнозаместващи течности; комплексна терапия на анафилактичен шок, лъчева болест, бронхиална астма.

Ефедрин хидрохлорид: 5% разтвор в ампули. Показания: ринит, артериална хипотония (колапс, шок, хирургични интервенции, анестезия, травма, синина, бактериемия, ганглиоблокируваши предразполагащи, адренергични блокери и други хипотензивни лекарства), бронхиална астма, уртикария, каишка на тялото ,

Еуфилин: разделяне от 2,4% в ампули. Показания: бронхиална астма и бронхоспазми.

Апарати за изкуствено дишане.

Спринцовки,игли за спринцовки

Етилов алкохол 70%.¢

Мехлем с кортикостероид

Маз Fenistil. Показания: симптоматично лечение на алергични заболявания – уртикария, алергичен ринит, храна, лекарствени алергии.

Натриев хлорид разтвор 0.9%

Атропин разтвор 0,1%

Амоняк  разтвор 10%

Бинт,марли,анкерпласт,стерилни ръкавици.