You are currently viewing Хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина

📍В интернет циркулират много снимки-графики, отразяващи зависимостта на количеството хиалуронова киселина от възрастта. Тези графики показват, че количеството хиалуронова киселина в кожата рязко намалява с възрастта и този дефицит трябва да бъде попълнен.
Това служи като обосновка за използването на филъри на базата на хиалуронова киселина и препарати за биоревитализация на базата на високомолекулна хиалуронова киселина.
Нека го изясним по подробно.
Още през 1994 г. Meyer и Stern, използвайки ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISE), показаха, че нивото на хиалуроновата киселина, както и размерът на нейните молекули в кожата на 20-22-седмичен плод, 31 -32-годишно лице и 81-89-годишно лице са едно и също. .
НО!С възрастта степента на свързване с протеини – хиалатерини се увеличава и нивото на извличане намалява (ето я – причината за нашите заблуди!).
Екзогенната HA е необходима не за компенсиране на дефицита, а за увеличаване на вътрешния обем на тъканите и повишаване на хидрофилността на вътрешната среда. Използването на HA препарати за стимулиране и нормализиране на репаративните процеси е оправдано.