You are currently viewing Топ 10 мита за ботокса

Топ 10 мита за ботокса

Ботоксът вече се е превърнал в общоприето име, като Xerox или iPhone, въпреки ,че това е името само на едно лекарство (BOTOX®, USA, Allergan) от линията на ботулиновите токсини (лекарства, които блокират нервно-мускулното предаване). На пазара на българските козметични услуги има и са разрешени за употреба и неговите аналози – Xeomin (Германия), Lantox (Китай), Dysport (Франция). Така че би било по-правилно процедурата за въвеждане на тези вещества да се нарече ботулинова терапия или просто корекция на мимическите бръчки.
Въпреки многобройните проучвания, въвеждането на ботулинов токсин все още е раздухвано от множество митове. Постоянно се чуват едни и същи въпроси: вредно ли е въвеждането на ботокс? Ще стане ли лицето като маска? Ще има ли зависимост от продукта?
✔ Мит 1. Инжекциите с ботокс са вредни за тялото.
Да, ботулиновият токсин във високи концентрации може да причини хранително отравяне, наречено ботулизъм. Но точковото селективно инжектиране в определени целеви мускули и много ниска концентрация ограничават разпространението му не само през кръвния поток, но просто под кожата, като гарантират, че няма системен ефект върху тялото. Деца с церебрална парализа или мускулни спазми получават много по-високи дози като ежедневна терапия.
✔ Мит 2: Може да се пристрастите към ботокса.
След като прибягват до помощта на инжекции за красота, в около 40% от случаите, те ще го направят отново. Но едва ли може да се нарече физическа зависимост. По-скоро хората, които използват ботокс от няколко години, забелязват очевидните и ненадминати ползи от него, липсата на вреда, така че се връщат към тази процедура отново и отново.
✔ Мит 3. Инжекциите с ботокс са много болезнени.
Напротив, инжекциите с ботокс са практически безболезнени, тъй като за прилагане на лекарството се използват много тънки игли. Освен това броят на инжекциите е ограничен. Пациентите обикновено сравняват усещането по време на инжекции с ухапване от комар. Но ако вашият праг на болка е доста нисък, не е забранено да нанесете анестетичен крем върху зоната на инжектиране, което напълно ще премахне възможната болка. След инжектирането болката обикновено е невъзможна: самият ботокс действа като анестетик.
✔ Мит 4. Ботоксът изкривява изражението на лицето, прави го маскоподобно.
Това е едно от най-популярните погрешни схващания. Всъщност изражението на лицето може да бъде нарушено, ако дозата на лекарството бъде превишена или Botox се инжектира неправилно. Но това означава, че не самото лекарство е виновно, а специалистът, който го прилага. Следователно процедурата трябва да се извършва изключително от опитен лекар с подходящ сертификат и само в специализирана клиника с медицински лиценз. Въпреки това, ефектът от леко ограничаване на изражението на лицето ще бъде в резултат на процедурата не само предвидим, но и желан.
✔ Мит 5. Инжекциите с ботокс трябва да бъдат забранени за хора под 40 години.
Това е най-нелогичният мит за ботокса. Не бива да забравяме, че с ботулинов токсин блокираме прекомерното изражение на лицето, което води до образуване на бръчки. Ето защо, ако една млада жена, поради особеностите на изражението на лицето, вече започва да развива мимически бръчки, не трябва да отлагате корекцията им до 40-годишна възраст, когато ще бъде много по-трудно да се отървете от тях.
✔ Мит 6. Инжекциите с ботокс винаги са риск от неочаквани и сериозни странични ефекти.
Това е абсолютен мит: страничните ефекти са изключително редки, леки и краткотрайни. Инжекциите с игла, да, могат да доведат до леки синини и зачервяване, но това е напълно приемливо състояние след всяка инжекция. Други усложнения, които погрешно се смятат за най-чести и тежки, като увисване на веждите и клепачите, всъщност са доста редки, свързани единствено с липсата на професионализъм на козметолога или некачествен препарат. Но дори и те се спират доста бързо и успешно.
✔ Мит 7. Инжекциите с ботокс са подходящи само за мимически бръчки.
Много пациенти биха били изненадани да разберат, че ботоксът сега се използва за лечение на изпотяване, мигрена, церебрална парализа, множествена склероза, графоспазъм, страбизъм и хронична болка в гърба и врата. А корекцията на овала на лицето и шията с помощта на ботулинов токсин вече се превърна в много разпространена манипулация.
✔ Мит 8. Ботоксът се използва за увеличаване на устните.
Препаратите с ботулинов токсин абсолютно не са подходящи за уголемяване на устни. За целта се използват гел продукти на базата на концентрирана хиалуронова киселина. Ботоксът е подходящ само за корекция на бръчки около устните.
✔ Мит 9. Ботоксът не е ефективен срещу изпотяване.
Напротив, ефективността на ботокса в този случай достига почти 100% и продължава до една година. В допълнение към подмишниците, инжекциите могат да се поставят в дланите и стъпалата. Пациентите забелязват намаляване на изпотяването в рамките на 48 часа, а продължителността на ефекта е от 5 до 12 месеца.
✔ Мит 10. Различните препарати за ботокс имат ефект с различна продължителност.
Многобройни клинични проучвания показват, че наистина няма разлика.
За всичко това и друго можете да научите в нашите курсове!!